Een hechtingsstijl is de manier waarop jij geleerd hebt om anderen te vertrouwen of anderen dichtbij te laten komen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met je opvoeding, maar het zit ook in je persoonlijkheid.

Zo’n 70% van alle mensen is veilig gehecht: je kunt op een normale manier vertrouwen geven en ontvangen. Je bent niet bang om in de steek gelaten te worden of afgerekend te worden op fouten die je maakt bij mensen om wie je geeft. Je voelt je geaccepteerd door de mensen die dichtbij je staan en durft hen ook dichtbij te laten komen. Als je onveilig gehecht bent, vind je het moeilijk om een echte vertrouwensband met iemand aan te gaan.

Er zijn drie vormen van onveilige hechting:

  • Heb je een angstig vermijdende hechtingsstijl, bijvoorbeeld omdat je zelfvertrouwen laag is, dan vindt je het best eng om je kwetsbaar op te stellen. Liever laat je niet het achterste van je tong zien, want stel je voor dat iemand om wie je geeft je pijn zou kunnen doen met de dingen die hij of zij van je weet.

Wat is een hechtingsstijl?
  • Hecht je je op een afwijzend vermijdende manier, dan vind je het prima om een relatie te hebben, maar je kunt je eigenlijk ook uitstekend redden in je eentje. Dat iemand je helemaal kent vind je geen fijn idee en jij hoeft op jouw beurt ook niet per se zo close met iemand te zijn. Gewoon omdat je het lastig vindt iemand helemaal te vertrouwen.
  • En dan is er de ambivalente hechtingsstijl. Je zou het liefst de hele dag van je geliefde horen hoe blij hij of zij met je is en je bent voortdurend bezig met de vraag of hij of zij jou ook nog wel leuk vindt. In de angst voor afwijzing ga je die ander claimen. Er is dus geen gezond evenwicht.

Een hechtingsstijl kan veranderen: als je merkt dat je eigenlijk niet veilig gehecht bent kun je daar wat aan doen, bijvoorbeeld door er met iemand over te praten. 😃 💕

Wil jij christelijke singles bij jou in de buurt ontmoeten?

Download Ohallo
Cocky Drost

Cocky Drost

Drs. Cocky Drost- de Wit (1981) studeerde Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Utrecht en is sinds 2011 werkzaam als relatiecoach. Meer weten over Cocky Drost, haar nieuwe boek of de relatieweekenden in Italië die zij organiseert? Kijk dan op www.cockydrost.nl