Afgewezen worden kan pijnlijk zijn. Wanneer het een keer gebeurd, maar helemaal wanneer het vaker gebeurd. Je kan er dan een angst aan overhouden om telkens weer afgewezen te worden. Dus hoe ga je om met deze angst om afgewezen te worden zodat je zelfverzekerder kan genieten van het daten?
Angst voor een afwijzing kan een reden zijn waarom mensen maanden of zelfs jaren niet daten. Dit kan zowel bewust als onbewust. Door je bijvoorbeeld expres niet aan te melden bij een datingsite/datingapp of wanneer je een match hebt, geen bericht te sturen. Of misschien maak jij je er wel schuldig aan om werk een veel hogere prioriteit te geven waardoor je geen tijd hebt voor het daten. Het ontwijken van daten is een soort zelfbescherming.
Ons doel is om gelukkig te daten. Vol vertrouwen en met de persoon die we ook echt als onze wederhelft zouden willen zien. Het is belangrijk om te begrijpen waarom afwijzing zo’n pijn doet. Hierdoor kunnen we het begrijpen en veerkracht opbouwen, om vervolgens niet meer bang te zijn om te gaan daten. Deze vier stappen zouden kunnen helpen.

Blijf emotioneel gezond
Als iemand je afwijst, is het jouw eerste gedachte dat er iets met jou mis is. Je praat jezelf aan dat je niet aantrekkelijk genoeg bent, te dik, de dom, te oud enz.
Iedereen kent het wel. Ons gevoel van eigenwaarde kan snel inzakken. Het liefst voelen we ons geliefd en gewild. Afwijzing kan hier schade aan brengen. Wanneer je emotioneel gezond bent en sterk in je schoenen staat kan je inzien dat een afwijzing geen persoonlijke aanval is. Breng dus genoeg tijd met jezelf door en krijg het besef dat jij een stabiel persoon bent.
Zet dingen in perspectief
Als je emotioneel stabiel bent met een gezond gevoel van eigenwaarde, zal het makkelijker zijn om een afwijzing te relativeren. Je zal in staat zijn om een stap terug te doen en het grote plaatje te bekijken. Je ziet dan in dat een afwijzing meer over de ander zegt dan over jou zelf. Zij zijn op zoek naar iemand anders. Ze geloven dat er een andere man of vrouw meer geschikt voor hen is.
Dat is hun voorrecht, want iedereen mag dat gelukkig zelf kiezen! We mogen iemand accepteren of afwijzen op basis van de vraag of we een goede match zijn. Er zijn genoeg vissen in de zee en hoe eerder we een slecht gematchte vis kunnen laten zwemmen, hoe eerder we de juiste ontmoeten.



Genees pijn uit het verleden
Als onze reactie overdreven is en niet in verhouding staat tot de omstandigheden, is het waarschijnlijk ons verleden dat naar boven komt en pijnlijke herinneringen oproept. Dat klinkt heel psychologisch, maar het werkt wel op die manier. Zo ook op het gebied van afwijzing.
Velen van ons hebben een vorm van afwijzing meegemaakt toen we jong waren. Misschien zijn je ouders gescheiden en voelde dat als een afwijzing richting jou. Misschien ben je in een vorige relatie afgewezen en heeft dat schade toegebracht. Wanneer je jong bent heb je niet de de emotionele volwassenheid om deze pijnlijke gevoelens te verwerken en genezen. Deze gevoelens zijn tot een soort lawine gaan werken in je hoofd tot dat je de pijn echt begrijpt en inziet dat een afwijzing vaak niet alleen jouw schuld is maar er een gedachte achter zit. Het is belangrijk om dit in perspectief te zetten.
Steun zoeken
We zijn allemaal uniek. Sommige mensen zullen in staat zijn om hun angst voor afwijzing te overwinnen door meer eigenwaarde te ontwikkelen. Anderen hebben net iets extra steun nodig, vooral wanneer het om een diepere pijn gaat. Praat over deze pijn en de gevoelens van afwijzing die jij bij jezelf ontdekt met vrienden, familie en professionals. Op die manier kan je de blokkade weghalen. Cijfer jezelf niet weg en maak jezelf op die manier klaar voor een gezond date-/ en relatie leven.
Daten kan eng zijn, maar dat is helemaal normaal! Het is gezond om spanning te hebben voor het daten. Het kan namelijk maar zo dat jij jouw toekomstige levenspartner ontmoet. Iemand met wie jij jouw leven gaat delen. Hopelijk helpen bovenstaande stappen jou om met de angst voor afwijzing om te gaan. Succes!